ביטוח מבנה משותף
ביטוח של החלקים המשותפים במבנה מתייחס לכיסוי של אותו אדם שרכש דירה שרוצה לכסות את עצמו מפני נזקים פוטנציאליים בין היתר:
- לחדר המדרגות
- חדרי הסקה ודודים
- המקלט, הלובי
- החניון
- שבילי הגישה
- המעליות
- השערים
- שיטפונות
- נזילות
כמו כן, ניתן להוסיף אליו כיסויים כגון ביטוחים צד ג', ביטוח לכל הדירות, ביטוח לכספי ועד הבית וביטוח לעובדי גינון וניקיון. באפשרותו של בעל הנכס לבטח את הדירה הפרטית שלו באחד המסלולים של חברות הביטוח השונות.
מה מכסה ביטוח מבנה משותף?
היקף הכיסוי של ביטוח מבנה משותף משקף את זה של ביטוח דירות פרטיות, ומתרחב לנזקי מזג האוויר, שריפה, נזילות מים וצנרת, פריצות, גניבות ורעידות אדמה. זה יכול לכלול גם ביטוח תכולה לריהוט ואביזרים משותפים, כמו גופי תאורה, עציצים, מראות ופינות ישיבה בלובי.
ברגע שנכס הנדל"ן נמצא בבית מגורים משותף ולא מהווה יחידה נפרדת ופרטית, נזקים רבים יכולים להיגרם לחדר המדרגות, אינסטלציה, מעליות, מחסנים, גג ועוד. מעבר לכך, במידה שוועד הבית מעסיק עובדים שונים, כמו גננים או מנקים, והם נפגעים במהלך עבודתם השוטפת, ביכולתם לתבוע את כל דיירי הבניין המשותף.
מעבר לעניין הנזקים המינוריים יותר שיכולים להיגרם לרכוש הבית, קיימת גם סכנה תיאורטית של אירוע ביטוחי משמעותי יותר, שגורם לכך שהבית אינו ראוי יותר למגורים (פיצוץ גז, רעידת אדמה, פגיעות טילים ועוד). בעל דירה שביטח את דירתו הפרטית יקבל אמנם פיצוי עבור שווי הדירה, אך לא יוכל להקים את הבית המשותף מחדש אם דיירים אחרים אינם מבוטחים.
ביטוח מבנה בתים משותפים נותן מענה לכל המצבים הללו ומוצע במסלולים שונים דרך חברות וסוכנויות ביטוח מובילות בישראל.
מהם הנזקים שבגינם אפשר לדרוש פיצוי?
דיירי בתים משותפים עומדים בפני סיכונים מסוימים, הקשורים בעיקר לנזק אפשרי לרכוש משותף. נכס כזה כולל חדרי מדרגות, מעליות, חדרי אבטחה, שירותים שונים כמו חדרי משחקים, חדרי כושר, חדרי אופניים, חדרי כביסה, בריכות שחייה, מגרשי חניה ומתקני גן. הדיירים עומדים גם בפני סיכוני אחריות, בעיקר חבות מעבידים עבור אנשים כמו גננים, מנקים ומפקחי בניין, כמו גם אחריות של צד שלישי לאורחים או נותני שירות המבקרים בבניין.
איזה נזק עלול להיגרם לבניין?
דיירים מבוטחים עשויים לקבל פיצוי מחברת הביטוח שלהם, אך עלולים להיאבק בבנייה מחדש של דירתם והשטחים המשותפים אם לתושבים שאינם מבוטחים חסרים הכספים לתרום לשיקום הבניין. מצב זה מדגיש את היתרון הניכר בניהול פוליסת בתים משותפים בוועד הדיור, תוך הבטחת כיסוי שטחים משותפים וטיפול יעיל בתביעות.
מה ההבדל בין פוליסות ביטוח בתים משותפים?
פוליסות ביטוח בתים משותפים מגיעות בכמה צורות. הגרסה הבסיסית מכסה רק את החלקים המשותפים, כאשר הגרסה המורחבת יכולה לכלול גם דירות בודדות אם משתתפים בביטוח לפחות 60% מדיירי הבניין. ביטוח זה מכסה את מבנה הבית המשותף מפני נזקי שריפה, מים, רעידת אדמה, פריצה ועוד. הפוליסה משתרעת גם על כיסוי אחריות כלפי צדדים שלישיים ועובדים, ביטוח הנדסי למעליות וביטוח לכספי ועד הדיור במקרה של פריצה או גניבה.
ההיבטים העיקריים של הפוליסה כוללים ביטוח של החלקים המשותפים של הבניין המשותף כמו שירותים, חניונים, מקלטים, מבני עזר, חדרי מדרגות, גגות, שערים, גדרות, דלתות כניסה, לוחות חשמל, שמשות, מראות בחלקים המשותפים, מרכזי אנטנה, מעליות, מתקני חימום, משאבות וגנרטורים.
יתרונות
פוליסה של ביטוח לבניין משותף חשובה לכל מי שיש לו נכס מושכר. אם בעלים לא מבטח את הדירה שלו או חלק ממנה, הוא עלול להיות אחראי לנזק או אובדן של נכסים אחרים. זה יכול להוביל לבעיות כלכליות עבור הבלוק כולו.
כמו כן, היתרון של ביטוח בניין משותף בא לידי ביטוי בתוספת לפוליסת ביטוח מבנים בודדים או פוליסה המשלבת כיסוי מבנים ותכולה. בהתאם לפוליסה, ייתכן שתוכל לתבוע את עלות הבנייה מחדש של הבית שלך אם הוא ניזוק או נהרס.
הדרך הטובה ביותר לברר את האפשרויות שלך היא לדבר עם סוכן בעל ידע. מומחה ביטוח דירה מנוסה יוכל ללוות אתכם בתהליך הסדרת הביטוח לנכס שלכם. הם גם יכולים לעזור לך להבין מה עליך לעשות כדי להגן על הבית שלך ואילו צעדים לנקוט כדי למנוע תביעה יקרה.
איזה סוג של ביטוח משותף מגן על העובדים במבנה?
ביטוח חבות מעבידים משמש להגנה על הגננים, המנקים ועובדי התחזוקה של הבניין במקרה של פציעות במהלך המשמרת. כיסוי הכרחי נוסף הוא ביטוח אחריות לוועד הבית על מנת לתת מענה לנזק פיזי ורכוש לצדדים שלישיים. בהקשר זה, צד ג' יכול להיות שליח, אורח, או אפילו תושב שרכושו ניזוק בשטח המשותף של הבניין.
איך מוגדר "בית משותף" לצרכי ביטוח?
המונח "בית משותף" מתייחס לכל בניין המכיל שתי דירות או יותר, המכונה בית משותף. בתים משותפים נעים בין בניינים קטנים וישנים למגדלים רבי קומות המתהדרים בשירותים יוקרתיים כמו לובי, מעליות, חדרי כושר ובריכות. עלות פוליסת הביטוח תהיה תלויה במספר הדירות, באופי ונוחות המבנה ובתשתיות שלו כמו מערכות הסקה מרכזיות.
על מי האחריות לרכוש את הביטוח המשותף?
האחריות לרכישת ביטוח מבנה משותף נופלת בדרך כלל על ועד הדיור או על חברת הניהול של הבניין, בהסכמה ובתרומה כספית משותפת של הדיירים. חברות ניהול מתעוררות בעקבות עליית מגדלי המגורים והגידול במספר הדירות והדיירים לבניין. חברות אלו מטפלות בכל ההיבטים של ניהול מבנים, החל מאחזקה ותיקון ועד לטיפול אסתטי וגינוני. הם גם מקיימים קשר עם נציגי הבניין לגבי החלטות שאינן נוגעות להם ישירות.
בחירת ביטוח מתאים
בחירת ביטוח בית משותף מחייבת קבלת מידע על הכיסוי המסופק על ידי פוליסת מבנים נפוצים, עיון בתנאים המופיעים בכל פוליסה והשוואה בין המסמכים הרשמיים. מסמכים אלו אמורים לספר על הכיסוי שמציעה הפוליסה, וכן פרטים על רמת הכיסוי המינימלית הדרושה לביטוח הנכס.
לא כל פוליסה כוללת ביטוח רכוש משותף לדיירים בבניין מגורים. ביטוח מבנים נפוצים מכסה את החלקים המשותפים של בניין דירות כגון מסדרונות, גינות ומוסכים. ייתכן שהוא לא מכסה את עלות החלפת החפצים אם הם ניזוקו או נהרסים, או אם הבית נהרס בשריפה. כתוצאה מכך, מי שמעדיפים יכולים לבטח את החפצים האישיים שלהם בנפרד.
אפשרות אחרת היא לברר לגבי כיסוי של ביטוח צד ג לבניין משותף וזאת כדי לדאוג שגם אם אדם שמגיע לבקר חלילה ייפול או ייגרם לו נזק, חברת הביטוח תוכל לשלם לו את הפיצוי בגין נזקי הגוף. העלות של הרחבה כזו עבור ביטוח ועדי בתים אינה גבוהה אך מאוד משתלמת.
הקשר בין ביטוח מבנה לבין מגורים של שותפים
כאשר שני אנשים או יותר גרים באותה דירה ששייכת למבנה משותף, כמו למשל סטודנטים בחוזה שכירות, חשוב שתהיה פוליסת ביטוח רלוונטית שמתייחסת לצרכים של כל אחד מהם. זוהי דרך חסכונית להגן על עצמנו ועל החפצים שלנו מפני תביעות אחריות. כאן ביטוח ועד בית רגיל לא מספיק, כי הוא לא מבטל את חוזה השכירות בין בעלי הנכס לשוכרים.
מחירים של ביטוח מבנה משותף
העלות של ביטוח ועדי בתים משותפים אינה אחידה אלא מושפעת מגורמים שונים. בזמן שבוחנים את תוכניות הביטוח הטובות ביותר עבור ביטוח וועד לבניין, צריך להחליט על שיטת התשלום ולברר לגבי הנחות.
כדי להבין מהו המסלול הטוב ביותר עבור ביטוח בניין משותף מחיר חייב להיות נושא שכל הדיירים מסכימים עליו, או במילים אחרות: חשוב לקיים דיון. קיום תוכנית רשמית תקל על הבחירה ותפחית את הסבירות למחלוקות.
טעויות נפוצות בבחירת פוליסות
לכל הרחבה כמו ביטוח צד ג' בית משותף יש השפעה על המחיר. עם זאת, בהשוואה בין ביטוח בתים משותפים מחיר הוא לא הדבר היחיד שבודקים. נכון שחשוב לבצע ביטוח בניין משותף השוואת מחירים על מנת לחסוך בהוצאות, אבל לא פחות חשוב לוודא כיסויים רלוונטיים.
השפעת גודל הנכס על הביטוח
בעוד עלות ביטוח צד ג לבניין לא מושפעת מגודל הנכס, הביטוח של כל מבנה בנפרד כן מביא את זה בחשבון. בנוסף לרישום שוטף של הפריטים והעברת מידע לחברת הביטוח בנוגע לאופי וגודל הנכס, כדאי גם לדעת כמה עולה לתקן את הבניין במקרה של נזק או כמה יעלה להחליף כל פריט במקרה של אסון.
הדרך הטובה ביותר לקבוע את הכיסוי המתאים עבור ביטוח בתים משותפים השוואת מחירים ועוד שיקולים היא להתייעץ עם סוכן בעל ידע. הם יכולים לעזור לא רק לדעת כמה עולה ביטוח בניין משותף אלא גם האם הפוליסה שווה את המחיר.
ביטוח מבנה בניין משותף – מאפיינים
הכיסוי מפני נזקים למבנה המשותף כוללים בין השאר אירועים כמו שריפה, רעידת אדמה, פגיעת ברק, התנגשויות של כלי רכב או כלי טיס, סערות חזקות, גשם, שלג וברד שפוגעים במבנה. כמו כן, במסגרת חוזה הביטוח, נכללים בדרך כלל סעיפים שמתייחסים לצנרת, ביוב, מערכת החשמל, אחריות כלפי צד ג' מפני מוות או נזקי גוף, חובות כלפי עובדים שממונים על ידי הוועד וביטוח נוסעים במעלית.
כמובן שכאשר ביטוח המבנה נעשה על ידי ועד הבית, ישנה אפשרות להתאים את הכיסויים השונים ולבחור אך ורק בכיסויים שרלוונטיים לבית הספציפי ובהם מעוניינים רוב הדיירים. ביטוח מבנה לבניין יכול להיות כולל גם את ביטוח הדירות הפרטיות או שמא רק את הרכוש המשותף, ללא הדירות.
יתרונות פוליסת ביטוח בית משותף
כאשר דיירי הבניין עושים את ביטוח הבית המשותף בצוותא (במסגרת הוועד), כל פגיעה או נזק שנגרמים לדיירים בבית המשותף מכוסים על ידי ביטוח צד ג' של הפוליסה. זוהי גם אופציה נוחה למדי, מכיוון שכל נושאי הביטוח המשותפים מרוכזים תחת גוף אחד.
כמו כן, היתרון הגדול מבחינת המבוטחים הוא, כי נזק משמעותי שייגרם לבניין, יהיה מכוסה על ידי הביטוח ולא ישאיר את בעלי הדירות ללא אפשרות ריאלית להקים את הבית מחדש.
קרא על המסלולים השונים של ביטוח מבנה משותף בפורטל צוק ביטוח והשווה בין האפשרויות המתאימות ביותר עבורך. כמו כן, באפשרותך להשאיר את הפרטים האישיים שלך בעמוד זה ואנו ניצור אתך קשר במהירות האפשרית.
שאלות תשובות
מהו ביטוח מבנה?
ביטוח מבנה הוא סוג ביטוח המעניק הגנה כלכלית למבנה פיזי, כמו בית או בניין דירות. זה בדרך כלל מכסה נזקים שנגרמו על ידי אסונות טבע, שריפות ואירועים אחרים.
האם חובה לביטוח מבנה משותף?
במקומות מסוימים, ביטוח מבנים הוא חובה עבור סוגי מבנים מסוימים, כגון בנייני דירות או נכסים מסחריים. במקומות אחרים, זה אופציונלי לבעלי בתים.
אילו גורמים יכולים להשפיע על עלות ביטוח המבנה?
עלות ביטוח המבנה יכולה להיות מושפעת ממגוון גורמים, לרבות סוג המבנה, גילו ומצבו, מיקום המבנה ורמת הכיסוי הרצויה. בנוסף, ההיסטוריה של תביעות על הנכס יכולה גם להשפיע על עלות ביטוח המבנה.
מהן הטעויות הנפוצות בבחירת ביטוח מבנה משותף?
אחת הטעויות הנפוצות ביותר שאנשים עושים בעת רכישת ביטוח שוכרים היא לא לקרוא את הפוליסה שלהם בעיון. בניגוד לביטוח דירה, שיכול לכסות את החפצים שלכם כל עוד אתם מתגוררים בנכס, ביטוח השכירות שלכם יבטח אתכם רק אם אתם גרים בבניין. כמו כן, אפשרויות הכיסוי הטובות ביותר משתנות ממבטח אחד למשנהו. כתוצאה מכך, ייתכן שתצטרך לחפש את הכיסוי הנכון.